Estàs cansat? Et costa adormir-te? Potser tot això és culpa de la llum blava. Un 95% de la gent utilitza habitualment pantalles poc abans d’anar a dormir i, a més, les antigues bombetes incandescents s’han anat substituint per leds que emeten llum en longituds d’ona potencialment més problemàtiques (per exemple, la llum blava).

Què és la llum blava?

La llum blava també prové de la llum solar. La seva alta freqüència i la seva longitud d’ona curta fan que sigui la llum visible amb més energia (HEV).

          

Com ens afecta la llum blava?

La llum blava penetra més que els raigs ultravioleta: arriba fins a la retina i a llarg termini podria causar danys irreparables a l’ull.

És una connexió directa al cervell. Els científics han descobert uns fotoreceptors específics que no tenen relació amb la visió però que quan s’activen transmeten uns impulsos al cervell que li diuen que és hora de llevar-se.

L’envelliment fa que el cristal·lí sigui cada vegada més groc oferint amb el pas dels anys una protecció més efectiva contra la llum blava. Els nens no tenen aquest avantatge i per tant la seva retina està més exposada.

          

Com funcionen les lents?

Les lents per filtrar la llum blava estan fetes d’un substrat que absorbeix la llum blava i d’una capa que la reflexa; això fa que es pugui bloquejar més llum blava.

Lents de dia i de nit

1- Lents Blue Stop Dia (BSD)
Fregar-te els ulls no és la millor sol·lució
El filtre BSD és per aquelles persones que passen moltes hores mirant pantalles d’ordinador i altres gadgets. Filtra aproximadament un 25% de la llum blava nociva per als nostres ulls, responsable de la fatiga ocular i de possibles danys a la retina. És un filtre transparent que no altera els colors.

Un estudi clínic realitzat per JINS i la Universitat de Keio6 va utilitzar la Freqüència Crítica de Parpalleig (FCP) per demostrar que l’ús de BSD mentre es treballa amb pantalles redueix la fatiga ocular.

2- Lents Blue Stop Nit (BSN)
El filtre BSN és per a aquelles persones que arriben a casa i es posen a navegar, twittejar o a enviar missatges des de una tauleta o algun altre dispositiu mòbil. Filtra el 60% de la llum blava que redueix la producció de melatonina i això és suficient per ajudar-nos a obtenir el son regeneratiu que mereixem.

El bloqueig de la llum blava pot ajudar-te a agafar el son i a dormir millor. Un estudi del 2015 realitzat també per la Universitat de Keio, va suggerir que utilitzar BSN pot augmentar la producció de l’hormona del son, la melatonina, i per tant millorar la qualitat del son i la seva durada.

Share This