Ens passem el dia al davant de pantalles digitals i els nostres ulls no estan creats per assimilar tants milions de píxels. Les imatges que veiem a les pantalles dels nostres mòbils, tauletes o portàtils solen ser massa petites i demanen un esforç al nostre sistema ocular per tal d’enfocar-les. A això s’hi suma la llum blava que emeten aquests tipus de dispositius, una llum que amb moderació ajuda a regular el rellotge intern del nostre cos però que amb una sobreexposició pot generar problemes oculars greus.

La llum de les pantalles LED pot provocar danys irreversibles a la retina

Segons estudis científics recents, la llum LED de les pantalles digitals pot provocar danys irreversibles als ulls de les persones; concretament, un 23% de les cèl·lules de les capes nuclears de la retina moren per l’exposició a la llum considerada d’alta energia de les pantalles. Un fet a tenir en compte ja que els danys a la retina són els principals causants de les cegueres permanents com ara la degeneració macular associada a l’edat o la retinopatia diabètica. També s’ha pogut comprovar que l’ús de les pantalles digitals avança una mitjana de 10 anys l’aparició de cataractes.

Totes aquestes dades han fet que la Comissió Europea ja estigui sobre el tema i hagi posat en marxa un comitè d’estudi per analitzar-ne les repercussions en la població general i especialment entre els menors. Els nens i nenes són el col·lectiu més exposat a aquesta problemàtica, ja que reben tres vegades més de llum que un adult pel fet d’utilitzar els dispositius en distàncies més curtes. La màcula retinal no es forma fins els 4 anys, amb la qual cosa es demostra el perill que els menors facin servir smartphones o tablets de forma diària sense filtres específics.

Un 23% de les cèl·lules de les capes nuclears de la retina moren

I és que les investigacions realitzades certifiquen que la millor manera de protegir els nostres ulls és la utilització d’aquests filtres que absorbeixen la llum emesa per les pantalles, millorant així el confort visual i reduint el risc de danys irreversibles. Aquest tipus de filtres es poden trobar en centres òptics especialitzats -com ara el nostre- i es poden aplicar sobre les pantalles dels dispositius digitals, directament incorporar-los a les lents de les nostres ulleres i, fins i tot, a les lents de contacte.

Les pantalles LED emeten llum amb una elevada proporció de longitud d’ona curta; és a dir, una radiació visible molt enèrgica “HEV”: llum violeta i llum blava. La retina no ens fa mal, ja que no està proveïda de neurones sensitives però pateix l’efecte nociu d’aquesta llum que a curt termini ens pot suposar símptomes relacionats amb la fatiga visual com picor, enrogiment dels ulls o sequedat ocular, i a llarg termini danys irreversibles. Per això és altament recomanable fer servir filtres específics.

La utilització de filtres específics i les lents de control digital, la solució

Aquests filtres cal utilitzar-los combinats amb les lents de control digital, la qual cosa permet reduir els riscos de patir danys irreversibles a la retina i disminueix la fatiga visual produïda per l’esforç que exigim als nostres ulls en l’ús de la visió de prop a causa de les pantalles. Així mateix, s’evita l’enlluernament de les pantalles, de manera que es millora el contrast i la nitidesa, i s’obtenen un gran nombre d’avantatges en la nostra vida quotidiana com ara tenir un grau de concentració més alt, gaudir de més hores de son i millorar el rendiment a la feina i a l’escola.

Vivim en un món connectat que ha canviat la nostra forma de viure i d’entendre la vida. Convivim amb les pantalles perquè les necessitem, perquè ens ajuden a viure millor i ens fan la vida més senzilla. Protegir els nostres ulls a la vida digital és el nostre repte. Fem ús de les noves aplicacions del món de la salut i deixem que els nostre ulls es relaxin, almenys de tant en tant.

Share This