Els dispositius digitals ens han canviat la vida. El nostre dia a dia ja no es pot concebre sense aquests telèfons intel·ligents, tauletes tàctils o ordinadors, que ens faciliten les tasques quotidianes i ens ofereixen múltiples possibilitats de comunicació. Més encara en el context de la crisi sanitària provocada per la Covid-19 on s’han multiplicat els confinaments, les classes en línia i el teletreball.

A més de tot el temps emprat en visualitzar pantalles de petites dimensions hem d’afegir el fet que la distància d’observació és bastant menor que l’habitual de lectura, la qual cosa fa que les demandes visuals siguin més exigents i severes.

Què és la SVI?

Les queixes més habituals de les persones que utilitzen ordinador i dispositius mòbils solen estar relacionades amb la visió. Alguns estudis demostren que entre el 50% i el 90% de les persones que exposen els seus ulls a una pantalla més de dues hores al dia pateixen molèsties visuals, que formen part d’una simptomatologia que s’anomena Síndrome visual informàtica (SVI).

Aquests mateixos estudis fixen les hores diàries que ens passem davant de les pantalles:

 • Menors de 30 anys: 10,5 hores al dia (3,6 hores usant el mòbil). 8 de cada 10 afirmen tenir molèsties visuals
 • De 30 a 45 anys: 9,3 hores al dia (4,1 hores amb l’ordinador)
 • De 46 a 60 anys: 8,3 hores al dia
 • Majors de 60 anys: 3,8 hores al dia. 1 de cada 2 presenta molèsties visuals

2 de cada 3 persones entre 30 i 60 anys presenten la Síndrome Visual Informàtica.

Símptomes més comuns

Els símptomes i signes més comuns associats amb la síndrome visual informàtic (SVI) són:

 • Fatiga visual
 • Mal de cap
 • Visió borrosa de lluny i/o de prop
 • Irritació ocular
 • Sensació de cos estrany
 • Ulls secs
 • Visió doble
 • Feixuguesa a les parpelles
 • Cremor als ulls
 • Mal de coll i a l’espatlla

La simptomatologia experimentada pels usuaris de dispositius amb pantalles generalment són només temporals i disminuiran després de suspendre el treball. Però si no es fa res per tractar la causa del problema, els símptomes tornaran a repetir-se i possiblement puguin empitjorar amb l’ús reiterat d’aquests dispositius.

Principals causes

 • Defecte de graduació: una falta de correcció, per petita que sigui i sobretot en hipermetropies, astigmatismes o vista cansada, pot induir símptomes indesitjables amb l’ús de pantalles.
 • Disseny del sistema corrector: molts usuaris d’ulleres o lents de contacte que poden fer sense problemes una lectura en paper no troben comoditat quan utilitzen pantalles d’ordinador ja que la seva graduació no respon a les condicions requerides.
 • Distància d’observació: si no mantenim una distància mínima en l’ús dels dispositius exposem els ulls a una font de llum que pot afectar a la nostra retina i provocar fatiga ocular. També fem que els ulls s’hagin d’acomodar i convergir més.
 • Il·luminació: la presència de brillantors i reflexos a la pantalla dificulta la visualització dels textos i imatges i pot provocar estrès visual. L’ús d’ordinador, tauleta tàctil o telèfon intel·ligent en un entorn fosc potencia el nivell d’estrès acomodatiu i augmenta la fatiga ocular.
 • Freqüència del parpelleig: d’una forma natural els nostres ulls fan pampallugues de 12 a 18 vegades per minut. Aquesta estadística es trenca quan parem atenció mirant una pantalla, una alteració que pot provocar sequedat ocular molt molesta.
 • Postura: una mala postura davant l’ordinador pot incrementar la fatiga ocular. Un seient inadequat, l’alçada de la taula de treball, la posició del monitor o un excés de calefacció o aire condicionat són factors que no hem de menysprear.

Solucions per combatre l’SVI

 • Regla del 20-20-20:consisteix en apartar la mirada de la pantalla durant 20 segons cada 20 minuts i enfocant com a mínim a 20 peus (6 metres). Així permetem flexibilitzar els músculs oculars que d’altra manera estarien bloquejats sempre a la mateixa distància.
 • Il·luminació: hem de situar la pantalla de l’ordinador, portàtil o tauleta tàctil de manera que eliminem els reflexos de fonts lluminoses, especialment de les llums superiors o de les finestres. L’ús de persianes o cortines ens pot ajudar a reduir els enlluernaments.
 • Filtres: hi ha filtres adequats per absorbir les radiacions nocives de la llum LED de les pantalles digitals i que, a més de permetre una visió més còmoda i millorar el contrast de l’imatge, ens protegeixen dels possibles efectes perjudicials per a la salut de la nostra retina.
 • Seient i taula: les cadires han de ser còmodes i una mica encoixinades i ajustades al cos. L’alçada de la cadira s’ha de regular de manera que els peus descansin plans a terra o sobre un reposapeus. Si la cadira té braços, han de ser ajustats per proporcionar un suport còmode.
 • Posició de la pantalla: quan utilitzem un mòbil ho hauríem de situar a una distància no inferior a 30-35 cm i en el cas d’una tauleta tàctil aproximadament 40 cm. Si es tracta d’una pantalla d’ordinador utilitzarem una distància de 50-70 cm depenent de les dimensions.
 • Parpelleig voluntari: per evitar els símptomes provocats per l’ull sec, podem forçar el parpelleig voluntari o mantenir els ulls tancats uns 20 segons de tant en tant. Evitar l’ús de lents de contacte i els ambients molt secs facilitats per la calefacció o l’aire condicionat.
 • L’estat visual: és convenient visitar a l’òptic optometrista per sotmetre’ns a un examen visual i així descartar l’existència d’algun problema visual inadvertit o senzillament per actualitzar la graduació de les nostres ulleres o lents de contacte.

Share This