Què és?

El glaucoma és una malaltia ocular que es pot aturar però no es pot curar i que produeix lesions irreversibles al nervi òptic. És la primera causa de ceguesa irreversible al món i la majoria d’aquest casos es podrien evitar mitjançant la detecció precoç.

Per què apareix?

Pot ser provocat per diversos factors però el més conegut i de fet, l’únic que es pot tractar és la pressió intraocular elevada. Tot i així, en un 20% dels casos la pressió intraocular no és alta.

Símptomes?

En la majoria dels casos no produeix símptomes inicials i quan els problemes visuals ja són evidents la malaltia sol estar en una fase molt avançada. Per això és tan important la detecció precoç. Com que afecta a gran part del camp visual, hi ha una sèrie de senyals que ens poden posar en alerta:

– Dificultat per baixar escales
– Caigudes habituals
– Xocar amb objectes laterals
– Inseguretat en la conducció.

Qui el pot patir?

Tothom pot patir glaucoma, però el risc augmenta en les següents circumstàncies:

– Més de 40 anys.
– Antecedents familiars
– Miopies elevades
– Tractaments llargs amb corticoides….

Com es detecta?

Les primeres proves que se solen fer són la tonometria (mesura de pressió intraocular) i la paquimetria (mesura del gruix de la còrnia). El gruix de la còrnia no sempre és mesura i també és una dada molt important per evitar diagnòstics equivocats.

A l’Òptica de l’Ambulatori disposem de l’última tecnologia per poder realitzar un bon cribatge ocular per avançar en la detecció precoç i per tant en la prevenció. Les altres proves que es fan per confirmar un diagnòstic de glaucoma són l’examen exhaustiu del nervi òptic i la Campimetria.

I recordeu, amb el sentit de la visió no s’hi juga!!

Share This